Pentru o dezvoltare cognitivă rapidă, specialiștii recomandă de asemenea, pentru copii, studiul unui instrument muzical pe placul copilului, cum ar fi chitara, pianul, vioara, etc. Este demonstrat faptul că studierea unui instrument sau cântatul cu vocea presupune dezvoltarea sentimentelor de mulțumire și încredere de sine, stimulând în același timp acțiuni complexe de coordonare a mișcărilor și concentrare susținută. Cântatul la pian, spre exemplu, contribuie la utilizarea unor zone din creier care nu sunt folosite în mod normal, în activitățile de zi cu zi.
Foarte mulți oameni susțin ideea că un om educat, în speță un copil educat este în primul rând un copil disciplinat. Aici intervine, de asemenea, importanța muzicii în viața copilului deoarece studiul unui instrument presupune de cele mai multe ori o disciplină sporită, mai ales în cazuri de performanță. De asemenea, copiii care studiază un instrument sau cântă cu vocea au în general o atitudine mult mai deschisă, pozitivă cu cei din jur, emană entuziasm și spritualitate.
Așadar, studiul unui instrument muzical de la vârste fragede se reflectă în multiple beneficii în ceea ce privește dezvoltarea mentală și artistică a unui copil. Este demonstrat faptul că muzica are o influență pozitivă asupra dezvoltarii cognitive a copiilor, a memoriei și a relaționării acestora cu alte persoane de vârsta lor și nu numai.
Copiii de varstă prescolară care participă la activitați muzicale de grup, precum diverse joculețe muzicale sau interpretarea diferitelor cântecele specifice vârstei lor, vor fi mult mai sociabili, deschiși, vor comunica mai bine și vor avea încrederea de sine dezvoltată.
Despre auzul muzical este bine de știut că acesta poate fi înnăscut sau dobândit. Auzul muzical înnâscut diferă de obicei de la o persoană la alta și reprezintă de fapt abilitațile muzicale ale persoanei respective. Pe de altă parte, auzul muzical dobândit se formeazp, se construiește prin exercițiu melodic, prin reproducerea de sunete, de intervale, într-un cuvant, prin activitate muzicală.
Dacă ne referim la simțul ritmic, putem spune că un copil are simțul ritmic dezvoltat atunci când poate imita sau reproduce cu ușurință un ritm dat. La fel ca și în cazul auzului muzical, simțul ritmic poate fi înnăscut sau dezvoltat cu ajutorul exercițiilor.
Dacă vârsta copilului este însă mult prea fragedă pentru studierea unui instrument, lecțiile de educație muzicală sunt extrem de importante și, în egală masură interesante și antrenante pentru copii. Astfel, muzica îi ajută pe copii în dezvoltarea armonioasă de la nivel mental și emoțional. De asemenea, educația muzicală îi ajută să își formeze și să își dezvolte gândirea abstractă, să se relaxeze prin artă, să fie atenți la crearea ei.
Un astfel de loc în care cei mici pot veni la cursurile de educație muzicală pentru preșcolari este Grădinița Rose Garden Kids unde cursurile de pian, canto sunt concepute special pentru cei mici.